Arezzo

Arezzo látnivalók

Arezzo egy látványos fekvésű középkori város Kelet-Toszkánában, a világ egyik arany fővárosaként is emlegetik. Bájos történelmi városközpontja, a reneszánsz kori freskó ciklusa, és az arany ékszerek messze földön ismertté tették. A Piazza Grande még egy Oscar-díjas filmben is szerepelt. A látnivalók akár egy nap alatt is bejárhatók, ideális a gasztronómia és a művészet szerelmesei számára. Látványos eseménye a középkori lovagi torna, vagy a fiatalabbak számára a Festival Arezzo Wave zenei fesztivál.

arezzo nevezetességek

Arezzo legjobb látnivalók és programok

A dombtetőn fekvő Arezzo kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően jelentős történelmi múlttal rendelkezik, már az etruszkok, és később a rómaiak idején is fontos szerepet töltött be. Fő bevétele főként a helyben készített arany ékszerekből, csipkékből, és ruházati cikkekből származik. Bár kissé távolabb fekszik a közismert toszkán városoktól, Firenzéből egy órás vonatozással megközelíthető. Ideális egynapos kirándulásra, kedvelt kiváló helyi konyhája miatt is.

arezzo

Piazza Grande

A Piazza Grande, vagy más néven Piazza Vasari Olaszország egyik legszebb tere, annak ellenére harmonikus, hogy különböző korokból származó épületek veszik körül. Például a Palazzo Tofani és a Torre dei Lápoli a középkorból származik. A tér akár ismerős is lehet, hiszen az „Élet szép” című Oscar-díjas film egyes jelenetei a téren és Arezzo legjobb helyszínein játszódnak. Arezzo szülötte Vasari, aki ismert például a firenzei Vasari-folyosóról, vagy a Palazzo Vecchioról. Arezzóban a Piazza Grande melletti lenyűgöző loggiák fűződnek a nevéhez. A tér ad otthont a rendszeresen rendezett Antikvárium eseménynek, a régiségvásáron alkalmanként harmincezer ember is megfordul.

Arezzo Piazza Grande

San Francesco-bazilika – Basilica di San Francesco

A gótikus egyhajós templom (14. sz.) borítása és díszítése is máig hiányos maradt, hírnevét a Bacci kápolnában található freskóinak köszönheti: itt található Piero della Francesca remeke, amely hatalmas művészeti és turisztikai jelentőséggel bír. A művész 1453-1459 körül festette. „Az igazi kereszt legendája” című ciklus a reneszánsz kiemelkedő alkotása. 2000 környékén egy jelentős helyreállítási projekt zajlott, és az új megvilágítás kiemeli a rendkívüli szépségét. Maga a mű a 13. századból származó „Arany legendája” történeteit ábrázolja.

Basilica of San Francesco, Arezzo

Régészeti Múzeum – Museo Archeologico

Arezzo területén számtalan, i.e. 6. századból származó etruszk maradványt tártak fel. A Gaio Clinio Mecenate Régészeti Múzeum a város ősi múltjába nyújt bepillantást. Mecenate Arezzo szülötte volt, és a nevéből származik a mecenatúra kifejezés (gazdag személy, aki művészeknek, költőknek nyújt támogatást). A múzeum fő látnivalói a quinipodium érme, amelyből csak kettő van az egész világon, a Poggio del Sole etruszk nekropolisz ékszerei, valamint az Euphronius Kráter. Az ókorban a kerámiák tették híressé a várost: az arezzói múzeum rendelkezik a korallvázák legnagyobb gyűjteményével.

arezzo museo archeologico

Kimera- Chiamera

Arezzo leghíresebb etruszk műtárgya a Kimera (Chiamera), amely i.e. 410 – i.e. 390-ből származik. A háromfejű (oroszlán, kecske, kígyó) a gyönyörű bronzszobrot még Cosimo I de’ Medici idejében 1553-ban tárták fel a Medici-erőd újjáépítése során. Az eredeti szobor ma a firenzei Régészeti Múzeumban látható, és ez az egyik legjelentősebb műtárgya. Arezzóban csak a másolatai tekinthetők meg. Az eredeti legjobb reprodukciója a Piazza della Repubblicán, a vasútállomás mellett látható, illetve a Palazzo Cavallóban, és a Porta San Lorentino reneszánsz városkapu előtt.

Arezzo Chiamera

Palazzo della Fraternita dei Laici

A Piazza Grande mellett található palota önmagában is megér egy látogatást. Különböző építészeti korokból származik, az alsó része a 14. században gótikus stílusban épült, és reneszánsz stílusban a 15. században fejezték be.  Fő ékessége a Vasari által tervezett kis harangtorony (16. sz.), amelyben egy ma is működő csillagászati óra áll. Érdekessége, hogy jelzi az időt, a napot, a holdfázisokat, valamint a ptolemaioszi világkép szerint középen a Föld áll, és körülette forog a Nap és a Hold.

arezzo utazás

Medici erőd – Fortezza Medicea

Arezzo ősi történelmi központja a 16. században teljesesen átalakult, köszönhetően Cosimo I de’ Medicinek, aki a San Donato-dombon védelmi célokból a meglévő rég falakat, erődmaradványokat és a középkori vallási épületeket lebontatta. Az ötbástyás csillag alakú erőd a korabeli katonai építészet remeke, egykor egy hatalmas árok vette körül. Az erődben ma különböző rendezvényeket és művészeti kiállításokat tartanak. Kedvelt kirándulóhely a városra nyíló panoráma miatt, és a Prato kertjeivel együtt nyilvános parkként működik.

fortezza medicea arezzo

Pieve di Santa Maria

A Corso Italia elején található román stílusú templom Arezzo legrégebbi vallási épülete, építése 1140-től 1300-ig tartott. Különlegessége az 1330-ban készült közel 60 m magas harangtornya, amelyet a sok dupla lándzsás ablaka miatt „száz lyuknak” neveznek. A templom homlokzatát és az apszist több száz díszes oszlop díszíti. A belsejében található kriptában látható San Donato koponyája, aki Arezzo védőszentje. A keresztelőkápolna a harangtorony alatt található, a 14. századi keresztelőkút a három faragott márvány táblájával a kor kiemelkedő alkotásának számít.

Pieve di Santa Maria Arezzo

OroArezzo és az Orodautore Aranymúzeum

Arezzo az arany és az ékszerek olasz fővárosa. A kézművesség hagyománya az etruszk korig nyúlik vissza, és tovább gazdagodott bizánci és görög hatásokkal is az évszázadok alatt. A helyi ötvösök a pápák és királyok számára készítettek egyházi célú tárgyakat, és ékszereket. A belvárosban számos utcában vannak műhelyek, ahol az érdeklődők megcsodálhatják az aranymegmunkálás folyamatát. Az Orodautore Aranymúzeum a város szívében található, és a Fraternita dei Laici palota több szobája is otthont ad a kortárs ékszergyűjteménynek. Több mint 300 különleges ékszer látható az 1970-es évektől, kortárs ötvösművészek és stylistok által készített egyedi darabok. A gyűjtemény a világ minden részéről vonzza a szakma és a divat világát egyaránt. A Goldsmith kerület nevezetes a világhírű kézműves remekről és az OroArezzo vásárról, amelyet 2024-ben májusban rendeznek meg.

Casa Vasari Múzeum – Museo di Casa Vasari

A háromemeletes Vasari házat maga Vasari építette, dekorálta és rendezte be az 1540-es években. A belső terekben a saját maga készítette freskók láthatók, amelyek bibliai jeleneteket ábrázolnak. A hat szoba – köztük a hálószoba és a nappali – az eltelt évszázadok ellenére is pont úgy néz ki, mint Vasari korában. Az állam 1911-ben megvásárolta, és Vasari archívumot, múzeumot, valamint képgalériát hoztak benne létre. Nemcsak a helyiségek, hanem számtalan műalkotás, és festmény csodálható meg, amelyek Vasaritól, és más toszkán művésztől származnak.

Museo di Casa Vasari Arezzo

Római amfiteátrum – Anfiteatro Romano

Az ókori amfiteátrum romjai az első századból maradtak fenn, a via Margaritone és a via Crispi között található. A homokkőből és téglából készült épület egykor nyolcezer fő befogadására volt képes. Az egyik oldalán található a Régészeti Múzeum, amely egykor az Olivenátok kolostora volt.

Arezzo anfiteatro

Festival Arezzo Wave

Festival Arezzo Wave az olasz zenei élet kiemelkedő eseménye, ahol nemzetközi hírű előadókat látnak vendégül. A zenei fesztivált 1987-óta rendezik meg, zenei műfajok széles skáláját öleli fel a rocktól a popig, az elektronikus zenétől a népzenéig.

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Pexels, VisitTuscany, MuseiArezzo.it, VisitArezzo