Cortona

Cortona látnivalók

A dombon fekvő Cortona Toszkána középkori ékszere, számtalan filmben szerepelt, amelyek által ismertté vált. Legnépszerűbb attrakciói a katedrális és a Piazza della Reppublica. A MAEC az etruszk civilizáció múzeuma, a Girifalco erőd a katonai építészet remek példája. A látnivalók a kompakt történelmi központjában egymás közelében találhatók.

Cortona Toszkána

Cortona látnivalók és programok

Cortona főként hangulata és látványos elhelyezkedése miatt vonzó úti cél, Siena mellett azon kevés olasz városok egyike, amely máig őrzi autentikus középkori hangulatát. A mai arculata teljes egészében 1200-1500 között alakult ki, és a falakon belül csak középkori épületek találhatók. A látnivalók a történelmi központjában találhatók és annak ellenére könnyen bejárható, hogy minden út szinte csak felfelé és lefelé vezet. Ismertségét az Élet szép, és a Napsütötte Toszkána filmeknek köszönheti.

Cortona látnivalók és nevezetességek

Piazza della Reppublica

Cortona falain belül számtalan kisebb-nagyobb tér található. A város lüktető szíve a Piazza della Reppublica, amely a római idők óta a város központja, és a fő turisztikai látványosságok is a közelében találhatók. A tér az ókori római város két főutcájának, a Decumanus és a Cardo kereszteződése volt, és ma is futnak össze a legfontosabb utcák. A romantikus hangulatú teret elegáns középkori épületek és előkelő paloták veszik körül.

Cortona Piazza della Reppublica

Cortona katedrálisa – Cattedrale di Santa Maria Assunta

A Piazza del Duomo szintén fontos tere a városnak, itt található katedrális, amely Cortona legjelentősebb vallási intézménye. A 11. században kezdték építeni román stílusban, amely megfigyelhető a homlokzatán. Mivel építése és katedrálissá szentelése 400 évvel később történt, érhető, hogy miért tűnik egy reneszánsz templomnak. A Pietra Serana portállal kiegészített loggia a 16. századból származik, a harangtornya pedig jóval később épült. A katedrális előtti teraszról lenyűgöző a kilátás a Val di Chianára. A katedrális mellett található a Palazzo Vescovile (Püspöki Palota), amelynek mai arculata csak a 19. század végén alakult ki.

Cortona Cattedrale di Santa Maria Assunta

Palazzo Comunale

A Piazza della Reppublica fölé magasodik a 12. századi városháza. Kezdetben egy nagy teremből állt, és a későbbiekben bővítették ki. A feltűnő óratornya a 15. századból, lépcsősora pedig a 16. századból származik, és 1896-ban restaurálták.

Cortona Palazzo Comunale

Palazzo del Capitano del Popolo

Palazzo del Capitano del Popolo is a Piazza della Reppublicán található. A 14. századból származik, majd később átépítették. A Palazzo Passeriniként is emlegetett palotában élt sokáig Passerini bíboros, aki a ma látható formájában reneszánsz palotává alakította. Mielőtt bíborosi rezidencia lett az Adóhivatal székhelyeként is működött.

Palazzo del Capitano del Popolo Cortona

Maec – Etruszk Akadémia Múzeuma

A múzeum a történelmi központban, a Palazzo Casali (Palazzo Pretorio) első és legfelső emeletén található. Jelentős etruszk, római és egyiptomi tárgyakat, régiségeket őriz, és középkori gyűjteménnyel is rendelkezik. A Maec alapítása 1727-re nyúlik vissza, leghíresebb látnivalói a bronz etruszk függőlámpa (i.e. 5.sz.), amelyet a közeli Frattában találtak 1840 környékén, valamint az egyiptomi múmiák. A Piazza Signorellin található palota ad otthont még a Történelmi Polgári Archívumnak, és a Könyvtárnak is. A homlokzatán az egykori podesták címere látható.

Maec Cortona

Girifalco erőd – Fortezza Girifalco

Az etruszkok idején a dombtetőt falakkal védték, a fennmaradt falak összesen 3 km hosszúak, és remek kilátás nyílik Val di Chianára. A ma is látható erőd építését a 11. és 12. században kezdték meg. A krónikák az 1250-es években már erős erődként említik, majd az 1500-as években a Mediciek tovább erősítették, összekötötték a városfalakkal, és négy bástyával látták el. A nagyobb ellenállóság és jobb védekezés miatt függönyfalakkal továbbfejlesztették, és a kor katonai építészetének kiváló példájává vált. Napjainkban művészeti és kulturális központként működik, és a nagyszerű panoráma miatt kedvelt kilátóhely.

Fortezza Girifalco Cortona

Piazza Garibaldi

A Piazza Garibaldi népszerű hely, mivel bámulatos panoráma nyílik Val di Chianára, a Trasimento-tóra, és a dombtetőn fekvő Montepulcianóra. A teret egy Garibaldinak szentelt obeliszk díszíti.

San Francesco Kolostor – Eremo Le Celle di Cortona

A San Francesco Kolostor Cortonától 10 perces útra található. A gótikus stílusú kolostor temploma nevezetes a festményeiről és freskóiról. Ma is látható Szent Ferenc cellája, aki Assisiből Toszkána felé tartva többször megállt a Le Cellében.

Eremo Le Celle di Cortona Cortona

Sodo Régészeti Park Parco Archeologico del Sodo

Cortona egy etruszk eredetű város. A Sodo Régészeti Park Cortonától alig öt km távolságra található, ahol i.e. 6. századból monumentális etruszk temetkezési sírok láthatók. A temetkezési kellékek az Etruszk Múzeumban tekinthetők meg.

Parco Archeologico del Sodo Cortona

Kirándulások Cortona környékén

Arezzo egy bájos középkori város Toszkána szívében, alig 25 perces autóútra fekszik Cortonától. Fő látnivalója a Piazza Grande, amelyet a dóm és a Palazzo della Fraternita vesz körül. Sokan kíváncsiak a San Francesco-bazilikában látható della Francesca freskóciklusára, amely a reneszánsz kiemelkedő alkotása.

Montepulciano piazza grande

Montepulciano egy kicsit távolabb található, autóval 40 perc alatt közelíthető meg. A dombtetőn lévő város kihagyhatatlan a borok és a történelem szerelmeseinek. Világhírű a Vino Nobile de Montepulcianóról, és a környék számtalan pincészete kínál kóstolóval egybekötött bortúrát.

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, VisitTuscany, Unsplash