Siena

A Toszkána szívében található Siena, Olaszország egyik legimpozánsabb középkori városa, történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Legismertebb látnivalói a katedrális, és a kagyló alakú Piazza del Campo. A tér hátterében álló Palazzo Pubblico és a Torre del Mangia az egyik legnépszerűbb fotótéma. Nemcsak a torony tetejére lehet felmenni, hanem a Facciatonéra, amely Siena egyik legjobb kilátópontja. A Palio Siena leghíresebb hagyománya, és fergeteges esemény a legjobb időpont a város élénkségének és pompájának megtapasztalására.

siena nevezetességek

Piazza del Campo és a Fonte Gaia

Siena főként a városközpontban található Piazza del Campóról nevezetes, a kagyló alakú tér a város szíve. Siena egész városa a tér köré épült, minden hangulatos szűk utca, valamint a Rómába vezető út is ide vezet. A teret palotához hasonló épületek határolják. Fő látványossága a gazdagon díszített Fonte Gaia szökőkút, amely Örömforrást jelent. A monumentális négyszög alakú kút vezeti a vizet az északon fekvő dombokról. Bottininek hívják az eredeti földalatti alagutakat, és ezek táplálják a város összes szökőkútját. Bár a ma látható szökőkút díszei másolatok, az eredeti márvány domborművek a Katedrális Múzeumban láthatók.

piazza del campo siena

Dóm – Cattedrale di Santa Maria Assunta (Duomo di Siena)

Siena leghíresebb turisztikai attrakciója a hatalmas monumentális komplexum, amely a katedrálison kívül magába foglalja a keresztelőkápolnát, a Piccolimini-könyvtárat, a Mennyország kapuját, Befejezetlen homlokzati panorámát, a Kriptát és a Szent Bernát oratóriumot. A 12. századi katedrális a Piazza del Duomón található, az olasz gótikus építészet kiemelkedő példája. Jellegzetes toszkán fekete-fehér márvány burkolattal rendelkezik, a gazdagon díszített homlokzata 1380-ból származik. Belső terét szintén fekete-fehér színek uralják. A dóm fő látnivalói az 1481-ben készült Piccolomini-oltár, és a Libreria Piccolomini, ahol Pinturicchio híres freskóciklusa látható II. Pius Pápa életéről. Bár számos remekművel rendelkezik, de a márványberakásos mozaikpadló (14. sz.) az egyik legszebb, ami valaha készült. A napjainkban látható padló – márványmozaik berakás és graffito – a 14. és 19. század között zajló projekt eredménye. A megvásárolt normál jeggyel egyaránt látogatható a könyvtár és a dóm is. A szabadon álló 77 m magas harangtorony a campanile közvetlen mellette található. A katedrálist díszítő korábbi szobrok (például Donatello Madonna és a gyermeke) a Katedrális Múzeumban (Museo dell’Opera Metropolitana) láthatók. A részleg 1870-ben épült, és különböző évszázadokból származó bronzból, aranyból, kerámiából és fából készült műalkotásokat is tartalmaz.

Duomo di Siena

Facciatone

A Facciatone avagy a Befejezetlen homlokzati panoráma Siena egyik legjobb kilátópontja, amely kombinált jegy vásárlásával tekinthető meg. 1339-ben Siena a hatalma csúcsán volt, ezért a meglévő dóm kibővítéséről döntöttek, azonban a pár évvel későbbi pestisjárvány, és a gazdasági helyzet miatt a munkát felfüggesztették és (véglegesen) abba is maradt. A hatalmas torzó magába foglalja a templom befejezetlen homlokzatát, az északi folyosót és a déli falakat. A Facciatone keskeny kőlépcsőkön keresztül közelíthető meg, és azoknak ajánlott, akik nem félnek a magasságtól.

Facciatone Siena

Mennyország kapuja – Porta del Cielo

A Mennyország kapuja egy különleges útvonal, amely a katedrális tetején vezet. Garantáltan az egyik legemlékezetesebb élmény, amit Siena nyújthat. Fentről egyrészt a katedrális belsejére, és olyan helyiségekre nyílik kilátás, ahová az építőkön kívül kevesek jutottak be az évszázadok alatt, másrészt kívülre is. A kupola külső részéről Siena teljes pompája tárul fel: távolabb a jellegzetes szelíd dombok vonulata, a Medici-erőd, a közelben pedig a San Domenico-bazilika és a Torre del Mangia. A Mennyország kapuja csak az év bizonyos időszakaiban látogatható.

siena látnivalók - porta del cielo siena

Battistero di San Giovanni

A 14. századi gótikus keresztelőkápolna a leglátogatottabb vallási építmények egyike Sienában. A belső tere három boltíves folyosóra van felosztva, amelyet 15. századi freskók díszítenek. Vecchieta freskói láthatók az apszisban is, valamint Lambertini „Agónia a kertben” és di Giovanni „Páduai Szent Antal csodái”, amelyek a korabeli sienai művészet kiemelkedő alkotásai. Fő látnivaló a keresztelőkút, amely egy hatszögletű medencéből áll. A hat aranyozott bronztábla pedig Keresztelő Szent János életének jeleneteit ábrázolja, amely Donatello és Ghiberti remekművei.

battistero di san giovanni siena

Palazzo Pubblico – Museo Civico

A Piazza del Campo egyik oldalán helyezkedik el a 1300-as évek elején épült városháza, és hétszáz éve a város egykori politikai hatalmának szimbóluma. A gótikus stílusú épület téglából és márványból készült, és a maga korában a legelegánsabb palota volt. A belseje is jól megőrzött, ma a Museo Civiconak (Polgári Múzeum) ad otthont. A termekben a sienai iskola freskói láthatók, a Világtérkép szobában a híres „Maesta” látható Martinitől, míg az Oszlop Csarnokban Neroccio di Lando káprázatos festményei tekinthetők meg.

palazzo pubblico siena

Torre del Mangia

A Piazza del Campo másik nevezetes látnivalója a Torre del Mangia. A Palazzo Pubblico (Városháza) mellett álló 102 m magas torony a 14. századból származik. A lábánál helyezkedik el egy kis kápolna, amelyet az 1352-es pestisjárvány után emeltek. A Torre del Mangia tetejére fel is lehet mászni. Háromszáz lépcső vezet fel, és káprázatos panoráma nyílik a városra. A kápolna mellett található kis udvar a Podesta toronylépcsőként és múzeumi bejáratként is szolgál.

Torre del Mangia Siena

Palio

A palio Siena leghíresebb hagyománya, a szó jelentése a pallium, magyarul köpeny szóból származik. A híres siénai esemény egészen a római korig nyúlik vissza, de a legelső lóversenyre csak az 1280-as években került sor, és 1644 óta minden nyáron megünneplik. A lóversenyt július elején és augusztus közepén rendezik meg a Provenzanói Madonna ünnepséggel egyidőben. De már júniusban megkezdődnek az előzetes események: történelmi felvonulás, a lovak bemutatása, a zsoké és a lovak megáldása, vagy a tréning. A 17 körzet versenyzői között a futamok csak másfél percesek, és három kört tesznek körbe a téren. A győztes egy selyem paliot kap, és hetekig ünneplik. A téren alkalmanként több ezer ember is kíváncsi a látványos eseményre.

palio siena

Sienai Nemzeti Művészeti Galéria – Pinacoteca Nazionale

A Pinacoteca Olaszország egyik legjelentősebb múzeuma, ahol 14. és 15. századi sienai mesterek remekművei láthatók. Ez az időszak volt Siena aranykora, a gyűjtemény által nyomon követhető hogyan fejlődött a sienai művészet a 13. századtól egészen a 16. századig. Jellemzően pazarul aranyozott vallási képekből áll, amely jelentősen eltér a korabeli firenzei festményektől. A múzeumot 1932-ben alapították a Bounsignori palotában. A 14. századi épület a város szívében található, és Siena egyik legpompásabb palotája. Legnagyobb érdeklődést keltő műalkotások például Duccio „Madonna és gyermeke”, di Fredi „Mágusok imádása”, Lorenzetti „Angyali üdvözlet”, és a „festett Kármin-kereszt visszaadása” című festménye. A gyűjteményt tovább bővítették a Spanocchi-gyűjteménnyel is. A múzeum a Via di San Pietro 29. szám alatt található.

Pinacoteca Nazionale Siena

San Domenico-bazilika – Basilica Cateriniana di San Dominico

A vöröstéglás San Domenico-bazilika komplexum a Camporegio dombon található. Siena egyik legjelentősebb vallási épülete, és spirituális központ. Szorosan kapcsolódik sienai Szent Katalin életéhez, és a templomban a szent ereklyéje látható. A 14. század során jelentősen kibővítették, a templom főhajója az eredeti, 1221-ban épült templomból származik – ekkor épült a régi sekrestye, a kollégium és a refektórium is -. A harangtornya 1340-ben épült, a tetején Szent Katalin szobra látható. A rózsaablakokat leszámítva a templom homlokzata teljesen puritán, mentes a díszítéstől. Az évszázadok során földrengések, ellenséges támadások és tűzvészek is súlyosan megrongálták. A templom fő látnivalója Vanni Szent Katalint ábrázoló freskói, valamint di Giorgio „Gyermekimádás” műve. A komplexum része a 14. századi kripta is, az 1424-ben épült kolostor bejárata a homlokzattól jobbra található. A templom bal oldala egy térre néz, a kolostor helyiségei pedig jobb oldalon helyezkednek el, a zarándokokat pedig a domonkos szerzetesek fogadják.

Dominico Siena

Santa Maria della Scala Múzeumkomplexum

A Múzeumkomplexum a történelmi központban a Piazza del Duomón, a dómmal szemben található. Több emeletet foglal el, évente több ezer fő látogatja. Általában a betegek, és a rászorulók ellátására szolgált, de zarándokokat is befogadtak. Része az Ősi Kórház, amely a 12. és 15. század között épült. A Női pavilon (1338) egykor kórházi osztály volt. Fő látnivalója Bartolomeo freskótöredéke, és az „Irgalmas Madonna” töredéke. A komplexum 1995-ig kórházként működött, és a ma is látogatható múzeumegyüttest folyamatosan újítják fel. Része a 13. századi Santa Maria della Scala templom, amely bár kívülről egyszerű és szigorú, belül középkori freskókat és szobrokat rejt.

santa maria della scala siena

Miért jó választás Siena?

A történelem során Siena mind politikai és mind művészeti szempontból Firenzével (és Pisával) rivalizált, amely jól látható a középkori várostervezésében. Érdekesség, hogy a katedrálist még a római Szent Péter-bazilikánál is nagyobbra akarták növelni, amelyet a pestis akadályozott meg. Siena egy kompakt város, a látványosságok gyalogosan is bejárhatók. Számtalan híres film játszódik a gyönyörű városban, például a 007 James Bond – Quantum csendje elején tűnik fel, valamint a Levelek Júliának volt a forgatási helyszíne. Siena ideális rövid kiruccanásra, különösen azoknak akik, a középkori toszkán hangulatot nyugalmasabban, turisták tömege nélkül szeretnék átélni.

siena látnivalók és nevezetességek

Kirándulások a közelben

Rapolano Terme – Antica Querciolaia termálpark

Sienától keletre, attól 20 km távolságra fekszik Rapolano Terme, amely Toszkána legnagyobb termálparkjával rendelkezik. Az Antica Querciolaia egy 19. századi komplexum, amely összesen 2 belső és 6 külső termálmedencékkel, mérsékelt és hidegvizes medencékkel rendelkezik, így még a nyári melegben is kiváló program felfrissülésre.

Val d’ Elsa a kristályok földje

Siena közelében fekvő bájos város világhírű kristályművészeti hagyományáról, az üvegkészítés az 1300-as évekig nyúlik vissza. A Colle Val d’ Elsa Kristálymúzeumban 14-15. századi üvegtárgyak gyűjteménye látható, és a vezetett túra áttekintést nyújt a Colligian üveggyártásról. A Colle Val d’ Elsa Outlet kristályboltjában pedig kedvezőbb áron lehet a kiváló minőségű csodaszép termékeket megvásárolni.

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Pexels, Unsplash, VisitTuscany, Visitsienaofficial.it