Firenze látnivalók

Firenze látnivalók

Firenze a reneszánsz bölcsője, Olaszország egyik legjelentősebb művészeti városa, a fő látnivalói egy kőhajításnyira találhatók egymástól. Leghíresebb tere a Piazza del Duomo, ahol fő látnivaló a Dóm, a Brunelleschi által épített hatalmas kupola, és a harangtorony. A Palazzo Vecchio a közeli Piazza della Signoria téren található, a kastély és a 96 m magas tornya is látogatható. A Ponte Vecchio Európa egyik legrégebbi kőhídja. Az Uffizi Galéria Firenze egyik legfelkapottabb látnivalója, különösen Botticelli Vénusz születése című festménye miatt. Michelangelo Dávid szobra pedig az Akadémiai Galériában látható. A Mágusok kápolnájában lévő oltárkép a reneszánsz festészet kiemelkedő alkotása.

firenze látnivalói

Firenzei útikalauz a legfontosabb látnivalókhoz

Firenze a Mediciek idején vált a reneszánsz szimbólumává. Uralkodásuk alatt a város hatalmas kulturális és gazdasági fejlődést ért el, itt született meg és fejlődött ki a reneszánsz. Az Arno folyó által átszelt, és a toszkán dombokkal határolt Firenze szinte változatlan maradt az évszázadok során, annak köszönhetően, hogy a múltjuk tudatában őrizték meg az eredeti építészeti technikákat.

Centro Storico Firenze – Történelmi központ

Firenze történelmi központja különleges abból a szempontból, hogy világszerte a legnagyobb koncentrációban itt találhatók meg elismert műalkotások.  A fő látványosságai hat évszázad egyedülálló művészeti teljesítménye, amely nem csak Olaszország, de egész Európa építészetére és képzőművészetére is hatást gyakoroltak. 1982 óta része az UNESCO világörökségnek, és könnyű szerrel gyalogosan is felfedezhető. A jelenlegi történelmi központot 14. századi városfalmaradványok határolják, illetve a két Medici-erőd – a déli oldalon a San Giorgio Belvedere erőd, északon pedig a San Giovanni Battista erőd.

centro storico firenze

Piazza del Duomo

A történelmi központ keleti felében található Piazza del Duomo a toszkán főváros leghíresebb tere, amely minden firenzei látogatás kezdeti és végpontja. Olyan világhírű látnivalókban bővelkedik, mint a katedrális komplexum – a Santa Maria del Fiore katedrális, a harangtorony, és a San Giovanni keresztelőkápolna -, valamint a Museo dell’Opera del Duomo, és a Ponte Vecchio.

piazza del duomo firenze

II Duomo di Firenze – Firenzei katedrális

Firenze látképét a hatalmas II Duomo di Firenze, hivatalos nevén Cattedrale di Santa Maria del Fiore uralja: a kupolája 45 m átmérőjű, a homlokzata pedig fehér és zöld márványból készült. Habár az építése az 1290-es években kezdődött, csak 1368-ban fejeződött be. Mérete miatt az egyik legnagyobb keresztény templom a világon. A Brunelleschi által épített kupola közel száz évvel később készült el, építése 14 évet vett igénybe. Belsejét Vasari és Zuccari díszítette. A kupola is látogatható – 463 meredek lépcső megmászásával -, és a katedrális teraszairól is csodálatos panoráma nyílik. A Firenzei dóm látogatása ingyenes, viszont a kupola csak előzetes foglalással látogatható.

firenze duomo

Campanile di Giotto – Giotto harangtorony

Az 1334-ben épült harangtorony a legkarcsúbb tornya a Dómnak. Az alsó részében több mint ötven dombormű, a tetején pedig próféták és szentek szobrai láthatók. A toronyba sok, de könnyen mászható lépcső (413 db) vezet fel, a 84 m magasból pazar panoráma nyílik a városra.

Campanile di Giotto Firenze

Battistero di San Giovanni – San Giovanni keresztelőkápolna

A Piazza del Duomo szintén jelentős látnivalója a keresztelőkápolna, amelynek belsejében a kupola gazdagon díszített bizánci mozaikkal. A Paradicsom kapuja a három bejárat közül a legszebb, 10 domborműves bronztábla díszíti.

Battistero di San Giovanni firenze

Museo dell’Opera del Duomo

A múzeum a firenzei Dóm kupolája mögött egy régi palotában található, amely arról nevezetes, hogy a komplexum számára készült eredeti szobrok és műtárgyak többségét tartalmazza. Olyan híres látnivalókat, mint például Donatello Bűnbánó Magdolnája, vagy Michelangelo (A lerakódás)- Krisztus testét ábrázoló márványszobra. Ezenkívül különböző makettek láthatók a dóm homlokzatáról, és kupolájáról, valamint néhány eredeti építőeszköz is.

Museo dell Opera del Duomo Firenze

Piazza della Signoria és a Palazzo Vecchio

A város egykori hatalmi központja az Arno és a Piazza del Duomo között található, itt állnak a város leghíresebb épületei, és ez a város legjobb állapotban megmaradt része. A környék népszerű a helyiek és a turisták körében, különösen nyáron, mikor telis tele van utcai művészekkel. A tér nevezetes látnivalói a Loggia dei Lanzi, vagy más néven Loggia della Signoria, amely egy kis szabadtéri múzeum, vagy a firenzei építészetre jellemző Palazzo Vecchio a 94 m magas Arnolfo-tornyával, valamint Michelangelo Dávid szobrának a másolata és a Neptun-kút. A palota és a torony is látogatható.

Firenze Palazzo Vecchio

Ponte Vecchio – Régi híd

Az Arno folyót számos híd köti össze, például a Ponte San Trinita, és a Ponte Vecchio. A Régi híd a város egyik legrégibb műalkotása, 1345-ben épült és Európa egyik legrégebbi kőhídjaként tartják számon. Firenze legemblematikusabb helye, a hídon lévő függőházak, és üzletek egykor hentesüzletként, halüzletként és vágóhídként szolgáltak, napjainkban ékszerüzletek és ötvösműhelyek működnek bennük. A híd keleti részén található a Vasari folyosó, amely a Vecchio-palotát és a Pitti-palotát köti össze.

Firenze Ponte Vecchio

 Gli Uffizi – Uffizi Galéria

Az Uffizi Palota és Képtár Firenze egyik legfelkapottabb attrakciója, hiszen itt látható Botticelli Vénusz születése című festménye. A palota a 16. században Cosimo I de Medici számára épült, az épületben a fia hozott létre egy magángyűjteményt. Az Uffizi Galéria a világ egyik legjelentősebb művészeti galériája, leghíresebb részében az olasz reneszánsz remekművei láthatók, például Leonardo da Vincitől az „Angyali üdvözlet”, és „A mágusok imádása”. A sorban állás elkerülése érdekében érdemes előzetesen online jegyet foglalni.

Firenze Gli Uffizi

Gallerria dell’Accademia – Akadémiai Galéria

Az Akadémiai Galéria a történelmi központ északi felében, alig ötszáz méterre található a Piazza del Duomótól. Firenze második leglátogatottabb galériája, köszönhetően Michelangelo Dávid szobrának. A világhírű 5,17 m magas fehér márványszobor Dávidot ábrázolja Góliáttal vívott küzdelme előtt. A látogatás előtt szintén érdemes előzetesen online jegyet foglalni.

galleria dell accademia - firenze látnivalók

Museo Galileo – Galilei Múzeum

A Galilei Múzeum világszerte az egyik legfontosabb múzeum, ahol olyan különlegességek láthatók, mint például az 1609-ből származó Galilei távcső, és még számtalan általa tervezett és készített műszer. A tudomány iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan, a gyűjteményben a reneszánsz kortól a 20. századig láthatók tudományos műszerek és eszközök. A múzeum pár lépésre található az Uffizi Galériától.

Museo Galileo - Firenze látnivalók

Corridoio Vasariano – Vasari folyosó

Az egykori privát átjáró ma egy múzeum a város felett, kb. ezer darab 17. és 18. századi festmény díszíti. A csaknem 1 km hosszú fedett folyosó építésének az volt a célja, hogy a herceg lakhelyéül szolgáló Pitti-palotát az Uffizivel, vagy a Palazzo Vecchio irodáival kényelmesen összekapcsolja.

Corridoio Vasariano -Firenze látnivalók

Palazzo Pitti – Pitti-palota

A központ délre eső területe az Oltarno (Arnón túli területet jelent), amely egykor olyan családok lakhelye volt, akik nem engedhették meg maguknak, hogy a belvárosban palotát építsenek. A Pitti-palota az egyik legnagyobb firenzei palota, szintén az Arno folyó túloldalán található. Az első tulajdonosa egy firenzei bankár volt. Ma összesen öt múzeumnak ad otthont, ezenkívül a Mediciek értékes kincsei és gyűjteménye tekinthető meg. Kombinált jegy keretében a Boboli-kert is meglátogatható.

Palazzo Pitti Firenze

Giardino di Boboli – Boboli kert

A 16. századi olaszos stílusú teraszos kertet a Mediciek számára építették, közvetlen a Pitti-palota mögött található. Része a Világörökségnek, és a stílusában az egyik legnagyobb és legelegánsabb kertnek számít. A Pitti-palotából fantasztikus kilátás nyílik az amfiteátrumra, és az egyiptomi obeliszkre. A hatalmas területén egy mesterséges barlang is található benne a Giambolona által készített Vénusz szoborral.

giardino di boboli firenze

Piazzale Michalengolo és a Santa Croce-bazilika

A városközponttól távolabb eső terület az Arno-tól déli irányban fekvő hegyen található. Igen kedvelt az onnan nyíló legjobb panorámás kilátás miatt. A téren számtalan kávézó, étterem, bár, fagylaltozó és üzlet található. A tér nevezetes látnivalója a bronzszobor, amely Michelangelo Dávidjának egyik másolata. A tér az Arno folyó déli partjáról gyalogosan is megközelíthető, illetve 15 perces buszozással (12-es, 13-as vonal). Közeli látnivaló az alig 600 m-re lévő Santa Croce-bazilika, amely a világ legnagyobb ferences temploma. A templom a firenzei gótika egyik legszebb példája. A Pantheonjában olyan híres személyek vannak eltemetve, mint például Michelangelo, Macchiavelli, és Galilei.

santa croce firenze

Via dei Calzaiuli – Firenze bevásárlóutcája

Firenze egyik legforgalmasabb korzója a 400 m hosszú Via dei Calzaiuli a történelmi központban található a Piazza della Signoria és a Piazza Duomo között. Érdekesség, hogy a 15. századig kisebb területekre volt felosztva, és az adott területet birtokló család által működtetett üzlettípusnak (pl. sajtárusok, zászlókészítők) volt szentelve. Ma teljes egészében gyalogos, és nevezetes az elegáns üzleteiről. Az első nagy üzlete a Bazar Bonajuti 1800-ban itt nyílt meg.

Via dei Calzaiuli - Firenze látnivalók és programok

Palazzo del Bargello – Bargello-palota és Múzeum

Bár a Bargello-palota és Múzeum messze nem olyan híres, mint az Uffizi, vagy az Akadémiai Galéria, de több napos firenzei tartózkodás esetén érdemes felkeresni. Az erőd formájú recézett falú palota hercegi rezidenciaként szolgált, majd a firenzei kormány székhelye volt. A palota múzeuma (Museo Nazionale del Bargello) 1865-ben nyílt meg, jelentős a 14-16. századi szoborgyűjteményéről. Itt látható például Michelangelo Bacchus, vagy Donatello Dávid szobra. A múzeum kb. 200 m távolságra található a Vecchio-palotától.

palazzo del bargello - firenze látnivalók

Cappelle Medicee – Medici-kápolnák

A Michelangelo által tervezett kápolnák Firenze urai, a Medici család számára készült. A temetkezési kápolnákban található az Új sekrestye, amelyben a művész a szobrászatot a festészettel ötvözte, ezáltal egy vonzó és egyedi teret teremtett meg. A Medici-kápolnák a San Lorenzo komplexumban tekinthető meg.

Cappelle Medicee Firenze

La Cappella dei Magi di Palazzo Medici – Medici Riccardi palota és a Mágusok kápolnája

A Piazza Duomo közelében található a 15. századi Medici-palota múzeum, amelynek egyik fő attrakciója az 1480-as évekből származó Madonna és a gyermek, amely Filippo Lippi alkotása.

A Mágusok kápolnája is a Medici-palotában található, amely az első emeleten lévő kis szoba. Fő látnivalója az 1459-ben Benozzo Gozzoli által készült freskók, amelyek a mágusok útját ábrázolják Jézushoz.

La Cappella dei Magi di Palazzo Medici Firenze

Le rampe di Poggi – Poggi rámpák

A Poggi rámpák egy panorámás sétány, amely a Piazzale Michelangelót az Arnóval köti össze. Egy városfejlesztési projekt, és akkor épült, amikor 1865-től Firenze lett az olasz Királyság fővárosa. Egy lenyűgöző útvonal, amely harmonikusan emelkedik fel a környező dombokra. A szökőkutakkal, vízesésekkel, és barlangokkal díszített városi kert a közelmúltban újult meg, igen népszerű kirándulóhely.

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Pexels, Unsplash, VisitItaly