Pienza

Pienza a toszkán vidék szívében található kisváros, kedvelt a környező dombokra nyíló kilátása, és jól megőrzött reneszánsz épületei miatt. Fő látnivalói a székesegyház, és a reneszánsz paloták, amelyek egymás közelében a Piazza Pio II-n találhatók. Ismert a juhtejből készült Pecorino sajtjáról, amelyet az egyik legjobb olasz sajtnak tartanak.

Pienza toszkán táj

Pienza látnivalók és programok

Toszkána szívében Montepulciano és Montalcino között félúton található Pienza kiváltságos helyen a d’ Orcia tetején áll. Reneszánsz épületei, a helyi gasztronómia, és nem utolsó sorban a világhírű filmek (például Zeffirelli Rómeó és Júlia) miatt népszerű a turisták körében. A környék adottságai miatt a Világörökség része a Val d’ Orciával együtt, és „la cittá ideále”néven emlegetik. Pienza szülötte volt II. Pius pápa, aki a híres firenzei építészt Rosselinót bízta meg, hogy a faluból (korábbi nevén Corsignano) egy reneszánsz várost építsen. Pienza városfalairól bámulatos panoráma nyílik a Val d’ Orciára és a Monte Amiatára.

Pienza Toszkána

Piazza Pio II

A Piazza Pio II Pienza főtere, érdekesség, hogy a reneszánsz tér Rosselini várostervezési koncepciója alapján három év alatt készült el 1459-1462 között. A tér körüli épületcsoporthoz travertin követ használtak, amelytől kellemes mézszínben tündökölnek. Vízvezetékek hiányában az emberek a helyi kutakat használták, legismertebb kútja a Pozzo del Cani Pienza, amely a Caffeé la Posta előtt található. A kút ívén II. Pius pápa – 1462 felirat látható.

Pienza Piazza Pio II

Nagyboldogasszony-székesegyház – La Cattedrale dell’Assunta

A Nagyboldogasszony-székesegyház az olasz reneszánsz egyik remekműve. Egy korábbi templom romjaira épült, és II. Pius pápa Rosselinót bízta meg az építésével, majd 1462-ben szentelte fel. A belsejét a kor leghíresebb sienai festők művei díszíti – a gyönyörű oltár, és az öt festett tábla. Középpontjukban a Madonna és a Gyermek áll és mindig négy szent veszi őket körül. További látnivalók a padlósírkövek és a szenteltvíz tartók. Mivel a földcsuszamlások miatt a templom megrongálódott, 2016-ban szükséges volt az apszisát és a boltozatát helyreállítani.

Pienza La Cattedrale dell Assunta

Városháza – Palazzo Comunale

A történelmi épület az 1400-as évekből származik, a székesegyház mellett található.  Fő látnivalója a nagy loggia a homlokzatán, valamint a belsejében található Tanácsterem, amelyet a sienai iskola freskói díszítenek.

Pienza Palazzo Comunale

Palazzo Piccolomini

Az impozáns 15. századi palota szintén a Piazza Pio II Pienzán található, és a pápa nyári rezidenciájaként működöt. Az összes olyan reneszánsz elemmel rendelkezik, amellyel Rosselinót megbízta. A földszinten Pienza első reneszánsz függőkertje található. Az első emelete Pienza Múzeumaként működik, látogatható a pápa gazdagon berendezett hálószobája, amelyben egy gyönyörű ágy áll. A szobákban 15. századi kandallók, 18. századi flamand kárpitok, bútorok és festmények láthatók. A hátsó oldalon lévő loggiáról fantasztikus a kilátás a környező dombvidékre.

Pienza Palazzo Piccolomini

Palazzo Borgia

A Palazzo Borgia a Piazza Pio II és a katedrális építészeti komplexumban található, és a pápa ajándékozta Borgia bíborosnak – a leendő VI. Sándor pápának -, aki 1492-be átalakította és a későbbiekben kibővítette. A Palazzo Borgia ad otthont Pienza Egyházmegyei Múzeumának. Látnivalói a 14. századi tablók, ötvösművészeti tárgyak, és szakrális ruhák gyűjteménye, valamint a liturgikus berendezési tárgyak. A legértékesebb tárgy az angol gyártású köpönyeg, amely II. Pius tulajdona volt.

Pienza Palazzo Borgia

Fiera del Cacio

Pienza messze földön ismert a juhtejből készült Pecorino di Pienza sajtjáról. A jeles Fiera del Cacio eseményt szeptemberben rendezik meg, amelynek a helyi sajt és egyéb helyi termékek (sáfrány, szarvasgomba) állnak a középpontjában. A Palio del Cacio al melto folklór játékon egy egész Pecorino sajtot kell a főtér közepén elhelyezett kis faorsó körül tologatni és görgetni.

Pienza utazás

Pienza szállás

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Pexels, VisitTuscany

További utazási ajánlatok

Coral Bay szállás