Montepulciano

Montepulciano látnivalók

Montepulciano egy dombtetőn álló középkori város Toszána déli részén, nevezetes a Vino Nobile borról. Hangulatos főtere a Piazza Grande szerepelt például a Twilight sorozat Újhold című filmjében. Érdemes a Palazzo Comunale tornyába felmászni a lenyűgöző toszkán panoráma miatt.

Montepulciano Toszkána

Montepulciano látnivalók és programok

Piazza Grande és a Dóm

Montepulciano szíve a Piazza Grande a város legmagasabb pontján a történelmi központban fekszik. A meredek dombot megéri megmászni, hiszen gyönyörű kilátás nyílik a toszkán vidékre, és itt találhatók a város legszebb épületei. Például a befejezetlen, lépcsőzetes homlokzatú katedrális, amely 1586-és 1680 között épült. Szintén hiányos harangtornya is, amely két palota között áll. Fő látnivalója az oltár felett lévő Nagyboldogasszony triptichon, és a templom falán lévő kis 15. századi táblakép. A tér a város fő eseményeinek a színhelye, a Bravio delle Botti hordóversenyt 1974 óta rendezik meg a nyolc kerület között. A történelmi belváros szűk és kanyargós utcáin egy 80 kg-os hordót gurítanak végig.

montepulciano piazza grande

Palazzo Comunale

A Piazza Grande teret a szigorú, 14. századi Palazzo Comunale uralja. Szegélyezett teteje és a 15. századi sima homlokzata miatt Firenze egyik ékességére a Palazzo Vecchiora emlékeztet. A Twilight rajongók számára számos helyi szövetség szervez tematikus túrákat a filmben előforduló látnivalókhoz. Például a film sorsdöntő pillanata pont a Palazzo Comunale előtt játszódik. Ma is a helyi önkormányzat székhelye, és érdemes felmászni a tornyába, ahonnan panorámás kilátás nyílik a környékre.

montepulciano palazzo comunale

Szent Ágoston-templom – Chiesa di Sant’ Agostino

A történelmi központban található templom építése több mint két évszádon keresztül zajlott – az eredeti magja a 13. században épült, míg a befejezése a 15. századra tehető. A gótikus reneszánsz stílusú épület homlokzata több szintes, és számos dombormű díszíti. A belső tér egyetlen hajóból áll, amelynek oldalait a reneszánsz iskola freskói és oltárai díszítik. A jobb oldalon látható például Allori „Lázár feltámadása” freskója, a bal oldalon Cesare „Nebbia mennybemenetele” oltárkép látható. A templom főoltára szintén gazdagon díszített. A hátsó részben található az 1600-as években freskózott galéria. A templom 1930-óta Boldog Pucci-Franceschini ereklyéit őrzi.

Montepulciano Chiesa di Sant Agostino

Városi Múzeum – Museo Civico

A Palazzo Neri Orselli egy lenyűgöző palota, amely a sienai építészet jelentős alkotása. A palota ad otthont a múzeumnak, amelyben régészeti leletektől kezdve középkori és reneszánsz festmények láthatók. Az etruszk temetkezési urnákat és római tárgyakat a közeli Acquaviva Montepulciano területén tárták fel. Nevezetes látnivaló Sant’ Agnese ezüst temetési maszkja, a két Delle Francesca remekmű és a Della Robbia terrakottagyűjtemény.

Montepulciano Museo Civico

San Biagio-templom – Tempio di San Biagio

A San Biagio-templom az olasz reneszánsz építészet kiemelkedő alkotása 1518-1548 között épült. A templom a városon kívül található, egy központi kupolával és egy félköríves apszissal rendelkezik, ahol a sekrestye található. A főoltár számos díszítőelemet tartalmaz, az egyik falon a gyermekkel trónoló Madonna freskója látható, amelynek csodás erőt tulajdonítanak. A dupla loggiás paplak, és az előtte álló kút 1550 környékéről származik. A két harangtorony a templommal szemközt található, a jobb oldali befejezetlen maradt.

Montepulciano Tempio di San Biagio

Vino Nobile

Montepulciano a világ egyik legkiválóbb bortermelő vidéke, és világhírű a Vino Nobile és a Rosso di Montepulcianoról. A bor eredete szorosan összefügg a város történelmével, számos dokumentum szerint már 1350 környékén meghatározták a Montepulcianoi borok kereskedelmi és kiviteli feltételeit. A pincészetek az óváros központjába integrálva, a falakon belül találhatók, és sétálva is könnyen felfedezhetők.

Montepulciano termálfürdője – Terme di Montepulciano SPA

A történelmi erdőkkel körülvett Terme di Montepulciano az egyik legjelentősebb magán olasz fürdőközpont. S. Albino területén található, és 1966-ban hozták létre. A víz gazdag nátrium-kloridban, bromidban és jodidban és a kéntartalma is jelentős. Nem csak termálfürdő, hanem Wellness Központ is egyben. Kedvelt a SPA részlegen található Holdfény-barlang, amely sós medencékkel, hidromasszázzsal, színterápiával és vízesésekkel is rendelkezik.

Montepulciano Terme di Montepulciano SPA

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, VisitTuscany,Termedimontepulciano.it