Prato

Prato látnivalók

Prato egy elegáns, és jól megőrzött történelmi központtal rendelkező város Toszkánában. Gazdag történelmi múltja miatt számos különleges látnivalóval büszkélkedhet, ezek például a sváb Császárvár, Prato katedrálisa, és híres ereklyéje a Madonna Szent Öve. A Palazzo Datini egy 15. századi kereskedőpalota, a Textilmúzeum Prato textiltörténetét mutatja be. Firenzétől fél órás autózással közelíthető meg, de tömegközlekedéssel is könnyen elérhető. Prato ideális azoknak, akik kevésbé felkapott turisztikai célpontot keresnek Toszkánában.

Santo Stefano-székesegyház – Cattedrale di Santo Stefano, Duomo di Prato

Prato történelmi központja más toszkán városéval vetekszik. A nem túl nagyméretű székesegyháza a lenyűgöző Piazza Duomo közelében található, és az 1200-as évekből származik. A kéttónusú fehér-zöld épület mellett egy impozáns harangtorony áll. A külső homlokzatát egy nagy központi óralap, és jobb oldalon Donatello és Michelozzo szószéke díszíti, amelyet napjainkban is többször használnak: Prato jelentős eseménye a szeptember 8-án zajló körmenet, mikor a híres ereklyét a Madonna Szent Övét kiállítják. A Sacra Cintola egy zöld öv, amely arany szálakkal van átszőve, és Szűz Mária tulajdonának tartják. A Szentföldről 1141-ben érkezett a városba.

Duomo di Prato

Császárvár – Castello dell’ Imperatore

A középkori kastélyt II. Frigyes császár építette 1237-1247 között, a Németországba déli irányba vezető utak ellenőrzésére. Jelentőségét az adja, hogy Közép-Észak-Olaszországban az egyetlen megmaradt sváb építmény. A korához képest rendkívül jól megőrzött, és szinte az összes őrtornya is tökéletes állapotban áll. A belső udvaron egy régi kút található, a falakról lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.

Castello dell Imperatore Prato

Piazza del Comune

A Piazza del Comune fő látnivalója a Palazzo Comunale (Városháza), és a középkori elegáns Palazzo Pretorio, amely a Museo di Palazzo Pretorionak ad otthont. A négyszög alakú épület Prato fontos szimbóluma, 13. századi vöröstéglából és fehér kőből készült. A téren lehet megcsodálni a Fontana del Bacchino szökőkutat. Az eredeti szőlőn ülő fiú a Városháza átriumában tekinthető meg.

Piazza del Comune Prato

Palazzo Datini

A 15. századi kereskedőpalota egy gazdag és befolyásos textilkereskedő tulajdona volt. Érdekesség, hogy halála után a palotába befalazták minden hivatalos levelezését és dokumentációját. Az archívumot csak jóval később a 1900-as években fedezték fel, és a palota múzeumában őrzik, amely a földszinten található a freskókkal díszített termekkel együtt.

Palazzo Datini Prato

Textilmúzeum – Museo del Tessuto

Prato egy textil város, a városközpontban található múzeum a város textiltörténetét mutatja be. Az épület emlékműve az ipari régészetnek, a középkori városfalakon belül az egyetlen megmaradt 19. századi termelési komplexum. A múzeumban az ötödik századtól napjainkig bezárólag őrzik a szövetmintákat.

Museo del Tessuto Prato

Luigi Precci Kortárs Művészeti Múzeum – Centro Pecci

Prato a történelmet sikeresen ötvözte a kortárs kultúrával. A múzeum gyűjteménye harminc évre visszamenően jelentős kortárs művészek alkotását tartalmazza az állandó gyűjtemény mellett. A futurisztikus épület is egy látványos műalkotás, a fő kiállítótérben több mint ezer alkotás látható. Például Staccioli, Kruger, Araki és Spoerri művei.

Centro Pecci Prato

Prato városfalak – Muraria di Prato

Prato a középkorban stratégiai helyszínen állt, az Appeninnek és a Pó-völgy felé vezető összekötő utak mentén. Kora középkori városfalai több időszakban épültek, míg az első a 9. században, a külső falak az 1170-es években. A középkorban a falakon belül szűk és kanyargós utcák voltak, és a házak a helykihasználás miatt szorosan egymáshoz épültek. A falakon belül a kőépületek és tornyok a 11. és 12. század körül épültek, amelyek zömmel kicsi és keskeny ablakokkal rendelkeztek. A ma is álló városfalak a 14. században épültek a történelmi központ köré. Eredetileg nyolc kapuval rendelkezett, amely nyolc kerületre osztotta a várost, de század végi pestisjárvány miatt az építés elhúzódott. A kb. 4500 m hosszú utolsó városfal ma is teljes épségben megmaradt.

Muraria di Prato

Prato utazás

Prato szállás

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, VisitTuscany