Volterra

Volterra látnivalók

Volterra a kevésbé ismert toszkán városok egyike, és évszázadok óta ismert az alabástrom feldolgozásáról. A bájos városban számtalan látnivaló található, a történelmi központban lévő katedrális, a középkori toronyházak, a Római színház és etruszk Akropolisz, valamint a Medici erőd, amely jeles darabja a reneszánsz katonai építészetnek. A Palazzo dei Priori harangtornyából bámulatos panoráma nyílik a környező völgyekre és a városra. Volterra autóval könnyen megközelíthető, Firenze csak 70 km, Pisa 63 km, San Gimignano pedig nagyjából 30 km távolságra van.

Volterra Toszkána

Volterra legjobb látnivalók és programok

Volterra katedrálisa – Basilica Santa Maria Assunta

Volterra háromezer éves történelmi hagyománnyal rendelkezik, történelmi központjában a szűk macskaköves utcák gyönyörű terekre vezetnek, ahol középkori toronyházak és paloták láthatók. A dóm a Piazza San Giovannin található, és nemcsak a külseje, hanem a belseje is lenyűgöző. 1120 körül építették egy már létező templom helyén, és a 13. században bővítették ki, a homlokzata is ebből az időből származik. A keresztelőkápolna valószínű a 13. századból származik, az eredeti harangtorony összeomlott, így az 1490-es években a dóm és a Szűz Mária kápolna közé újat építettek. Belsejét késő reneszánsz stílusban – tridenti zsinat reformjainak megfelelően – alakították át. Látnivalói a 16. századi faragott kőoltár, és az aranyozott kazettás, díszes mennyezet.

Basilica Santa Maria Assunta Volterra

Főrendi palota – Palazzo dei Priori

A Piazza dei Priorira néző impozáns Palazzo dei Priori a 13. század óta az önkormányzat székhelye. A főtest fölött álló magas torony miatt egy erődítményre emlékeztet. A homlokzatát a firenzei magisztrátusok címere és számos bordázott ablak díszíti. Fő látnivalója az emeleti lépcsőn látható 15. századi freskó, valamint a Tanácsterem 19. századi freskója, és a teljes falat elfoglaló „Angyali üdvözlet” freskó. Az épület ma néhány önkormányzati hivatalnak és a városi tanácsnak ad otthont, és egyes részei nyitva állnak a látogatók előtt. A látogatási útvonal magába foglalja az első emeleten lévő Tanácstermet, és a legfelső emeleten lévő tetőtéri helyiségeket, ahonnan a harangtorony is megközelíthető. A térre néző ablakokból remek kilátás nyílik a vele szemközt található Palazzo Pretorióra, amely egykor Volterra leggazdagabb családjainak tulajdona volt.

Palazzo dei Priori Volterra

Guarnacci Etruszk Múzeum

Volterra etruszk neve Veláthri, fő városállama volt az ókori Etruriának. Az 1761-ben alapított Guarnacci Etruszk Múzeum Európa egyik legrégebbi nyilvános múzeuma. Jelenleg a Palazzo Desideri Tangassiban található. A kronológikus útvonal a földszintről indul. Jelentős őstörténeti emlékek láthatók i.e. 4. század végétől az 1. század végéig, és jól szemléltetik a város virágzását, gazdasági és művészeti életét. Fő látnivalói a Badia és Guerruccia nekropoliszának leletei, egy kora vaskori temetkezési hely rekonstrukciója, egy temetkezési emlékmű, és az i.e. 6. századból való Avile Tite sztéléje. Érdekesség a kizárólag Volterrára jellemző hamvas urna, amelyben a földi maradványokat helyezték el, kb. 600 db kis urna látható. Valamint a terrakottából mintázott lakomaágyon fekvő két idős házaspár, „a házastársak fedele”, amely i.e. 1. századból származik.

Volterra Etruszk Museum

Viti palota – Palazzo Viti

A Palazzo Viti egy történelmi lakóház a Via di Porta a Selcin, amelyet 1850-ben egy Viti nevezetű alabástrom kereskedő család vásárolt meg, és újíttatott fel. A palota a világhírű rendező Luchino Visconti egyik filmjének helyszínéül is szolgált. Ma házmúzeumként nyitva áll a látogatók előtt. Belsejében pazarul berendezett 19. századi stílusú szobák láthatók (14 helyiség), és Viti számos külföldi útjáról hozott ókori és keleti tárgyai, valamint értékes alabástrom gyűjteménye.

palazzo viti volterra

Toszkán toronyház – Casa-Torre Toscano

Volterra legrégebbi toronyháza egy toronycsoport, amelyet a szardíniai király kincstárnoka építtetett. Két épületből áll, az újabb L alakú torony 1250-ből származik, és körülveszi a régebbi négyzet alaprajzú tornyot. Szembetűnőek az építészeti különbségek, különösen a tornyok méretében és az ablakok számában látható, a régebbi torony jóval kevesebb, és kisebb ablakokkal rendelkezik. A torony a Piazetta San Michele és a Via Matteotti találkozásánál található, csak időnként látogatható, de mindenképp ajánlott kívülről megtekinteni.

Casa-Torre Toscano Volterra

Medici erőd – Fortezza medicea

Az 1474-ben épült erődegyüttest a Mediciek nem Volterra védelmére, hanem inkább az ősi település leigázása céljából építették. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy két évvel korábban – a timsóbányák feletti irányítás érdekében – Firenze legyőzte Volterrát. Két katonai építményt foglal magába, amelyeket kettős függöny köt össze – a Rocca Antica és a Rocca Nuova részeket -, és járőrösvény veszi körül. Az erődöt kezdetektől fogva politikai börtönként használták, és jelenleg is börtönként működik. Látogatható része a Maschio torony, amely Rocca Nuova közepén áll.

fortezza medicea volterra

Polgári Művészeti Galéria – Pinacoteca Civica

A Művészeti Galéria és Polgári Múzeum a Minucci Solaini palotában található. A galériábsn Volterra templomainak, kolostorainak (pl. a kamaduli apátságból) középkori és reneszánsz kori festményei, kerámiái, valamint egy értékes érmegyűjtemény látható. Leghíresebb darabok di Bartolo 15. századi poliptichonja, Fiorentino lerakódása, és Ghirlandaio oltárképe. Más intézményekkel közösen állandó és időszaki kiállításokat rendeznek.

Pinacoteca Civica Volterra

Római színház és etruszk Akropolisz – Teatro Romano e Acropoli Etrusca di Volterra

A Római színház a középkori falak közelében Vallebuona régészeti területén található. A színház i.e. 1. század végéről származik, kb. 3500 fő befogadására volt képes. A 3. század végén elvesztette a funkcióját és helyére fürdőlétesítményeket építettek. A legmagasabb pontján látható az etruszk Akropolisz maradványa, valamint egy római ciszterna rendszer az 1. századból, amely a várost látta el ivóvízzel. Napjainkban a Volterra Nemzetközi Római Színházi Fesztivál helyszíne.

Teatro Romano e Acropoli Etrusca di Volterra

Alabaster Ökomúzeum – Ecomuseo dell’ Alabastro di Volterra

Az alabástrom egy igen különleges, félig átlátszó kőzettípus, amelyet az etruszkok óta használnak Toszkána szerte. A volterrai múzeum átfogó képet nyújt az alabástrom feldolgozásáról és történetéről. A Piazza dei Priori közelében, a Minucci-tornyokban (13. sz.) található. A kiállítási útvonal az etruszkoktól napjainkig jól illusztrálja az alabástrom történetét, amelynek Volterra a hírnevét köszönheti. Fő látnivalója két alabástrom szobor az etruszkok idejéből, válogatott alabástrommedálok Funaiolitól, és Consortini volterrai művészektől.

Badia di San Giusto

A kamaduli kolostor (Badia Camaldolese) a város északi felében az etruszk falakon kívül található. 1034-ben alapították és a város védőszentjének szentelték. 1500 körül restaurálták, de a Volterra szakadék fokozatos közeledése, és a földcsuszamlások miatt a szerzetesek elhagyták az 1860-as években. Érdemes meglátogatni a kilátás, és a jól megőrzött refektórium freskói miatt.

Badia di San Giusto Volterra

Porta all’ Arco

Az i.e. 4. és 3. századi Porta all’ Arco az ősi etruszk város falmaradványainak része, amely számos helyen láthatók Volterra környékén, néhol 11 m magasan állnak. A szokatlan szerkezetű átjáró a falak déli oldalán látható, és a római korban átépítették. A boltíven lévő három etruszk fej jelentése ismeretlen, de az építmény jól mutatja az ősi lakosok építészeti tehetségét.

Porta all Arco Volterra

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, VisitTuscany

További kirándulástippek Olaszországban

Róma látnivalók