San Gimignano

san gimignano látnivalók

San Gimignano egy fallal körülvett középkori város, főként a magas toronyházairól nevezetes. Fő látnivalója a katedrális és a Santa Fina kápolna, valamint főtere a Piazza della Cisterna. Autómentes történelmi központja a Világörökség része. San Gimignano több világhírű filmben is szerepelt.

San Gimignano látnivalók és programok

San Gimignano városképét a környező épületek fölé magasodó tornyok uralják, amelyek kilométerekről messze is jól láthatók. Az egykori kis etruszk falu egy virágzó településsé fejlődött, de a hírnevét a 12. században szerezte meg. San Gimignano több világhírű filmben is szerepelt, például Zeffirelli két filmjének is helyszínéül szolgált – Napfivér, Holdnővér (1971.) és a Tea Mussolinivel (1999.) című filmeknek -.

san gimignano toszkána

Piazza della Cisterna

A bájos középkori tér San Gimignano legszebb tere. Háromszög alakú, és halszálkás mintázatú téglákkal van kirakva. Nevét a közepén álló 13. századi ciszternáról kapta. A teret harmonikusan szegélyezik a 13. századi toronyházak és kúriák, amelyeket az eredeti formában állítottak helyre. Az egyik oldalán láthatók a Palazzo Ardinghelli és Pellari ikertornyok, a másik oldalon az „ördög torony” (Torre del Diavolo) és a Palazzo Lupi áll. Az Arco dei Brecci része az eredeti 10. századi városfalnak. A Casa Salvestrini egykor kórház volt, ma szállodaként működik. A tipikus, 13. századi csonka torony mellett pedig az elegáns Palazzo Tortoli-Treccani áll. A tér különféle városi fesztiváloknak, piacoknak ad otthont. Jeles esemény a március 12-én tartott Santa Fina.

san gimignano Piazza della Cisterna

 

San Gimignano katedrális – Duomo San Gimignano

A katedrális a város fő vallási intézménye egy nagy lépcső tetejéről uralja a teret. Építése az 1050-es években kezdődött, a későbbiekben felújították és 1460-ban ki is bővítették. Csupasz homlokzata román kori, két portállal és központi rózsaablakkal rendelkezik. A belső teret 14 toszkán kőoszlop tagolja, és a középkori templomokra jellemző polikróm díszítéseket tartalmaz. Szinte teljes falát freskók borítják, amelyek 14. századi sienai festők munkái, és Bibliai történeteket ábrázolnak. A belsejében található a Santa Fina kápolna, amely a reneszánsz jeles alkotása. A katedrális a Piazza del Duomón található.

Duomo San Gimignano

San Gimignano tornyai – Torri di San Gimignano

A város patrícius családjai hatalmuk és gazdagságuk jelképeként több mint 70 toronyházat építettek, ezekből mára csak 14 maradt fenn. Érdekesség, hogy már 1255-ben törvényt hoztak, hogy a Torre Rognosánál (ez a legrégebbi torony és 51 m magas), amely a Palazzo Comunale mellett áll, nem lehet magasabbat építeni.

san gimignano tornyok

Polgári Múzeumok – Musei Civici

A Piazza del Duomón található komplexum magába foglalja a legmagasabb tornyot az 54 m-es Torre Grossa-t, amely 218 lépcsőn mászható meg. A bejárata a Palazzo Comunale (Városháza) épületén keresztül közelíthető meg, és egyedülálló panorámát nyújt a környékre. Része a Városháza is, amelynek látnivalója a Sala Dante Tanácsterem, benne Lippo Memmi Maestája, valamint 1290-ből származó vadászfreskó ciklus. A freskókkal díszített Camera del Podesta és a Művészeti Galéria a Városháza második emeletén található.

Musei Civici san gimignano

Torre e Casa Campatelli

San Gimignano szívében található palota (18. sz.) érdekessége, hogy magába foglal egy 12. századi toronyházat is, amely pisai stílusú és 28 m magas. A jelenlegi méretét az évszázados bővítések során érte el. A palota nyitva áll a látogatók előtt, ahol az ismert firenzei festő Peyron festményei és a palota szobái, berendezési tárgyai tekinthetők meg. A főemeleten lévő helyiségekben egy tipikus toszkán felsőbb osztályhoz tartózó család élete, szokásai ismerhetők meg.

Torre e Casa Campatelli san gimignano

Középkori kínzások múzeuma – Museo della Tortura

A múzeum két részből áll (Kínzó Múzeum és Halálbüntetési Múzeum), melyek egymás közelében találhatók. Mai szemmel egy hátborzongató kiállítás, amely az emberi kegyetlenségre világít rá, a kb. száz eszköz főként a Szent Inkvizíció időszakában volt használatos. A bemutatott kínzó és gyilkoló eszközöket nem csak a fizikai, hanem a lelki szenvedés fokozása érdekében is alkalmazták. Ugyanakkor jól mutatja, hogyan fokozták a delikvensek fájdalmát az egyre kifinomultabb eszközökkel. Az alagsorban egy élethű börtöncella rekonstrukciója is látható.

Vernaccia di San Gimignano borélmény – La Rocca

A Via della Roccán található La Rocca központ a helyi Vernaccia borok kóstolására nyújt lehetőséget, amely az egyik legemlékezetesebb program a borrajongók számára. Több mint kétszáz féle bor található az összes helyi termelőtől, előzetes bejelentkezést igényel, és a szakértők néhány helyi termékkel való párosításra is javaslatot tesznek.

la rocca san gimignano

San Gimignano utazás

San Gimignano szállás

Fotók forrása: Pixabay, Pexels, Unsplash, VisitTuscany