Firenze látnivalók 1 nap alatt

Firenze látnivalók 1 nap alatt

Firenze köztereit, utcáit és épületeit mindenütt műalkotások díszítik.

A Piazza della Sinoria igazi szabadtéri szobormúzeum, a város számos templomában pedig felbecsülhetetlen értékű freskókat és olajfestményeket csodálhatunk meg.  Az Uffizi-palota a világ legnagyobb és Itália legfontosabb festménygyűjteményét őrzi.

Az Uffizi-palotát 1560-ban Vasari építette elöljárósági épületnek Cosimo I. Medici számára. A képtárban megtalálhatók többek között Dürer, Cranach, Holbein, Hans Memling, Rembrandt, Rubens, Watteau, Nattier, Chardin, Giotto, Boticelli, Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo, Tiziano, Veronese, Caravaggio művei.

A Pitti-palotát 1440 körül Brunelleschi építette, 1865-ben, amikor Firenze lett az ország fővárosa, és itt székelt az olasz udvar. A palota pompás termeiben találjuk az állami hintógyűjteményt, az Ezüstmúzeumot, a Modern Művészetek Múzeumát  és a Mediciek világhírű képgyűjteményét.

Firenze látnivalók 1 nap alatt

A palota mögött terül el a 16. századból fennmaradt Boboli-kert, amely Itália legszebbjei közé tartozik. Területén található az Amfiteátrum (17–18. sz.), A Giardino del Cavaliere és az Óceán-szökűkút.

A város jó néhány épülete is valódi műalkotás. Ilyen például a Battistero, a Keresztelő-kápolna, amelynek Ghiberti és Pisano tervei alapján készült bronzkapuját Michelangelo a Paradicsom kapujának nevezte.

Ugyanilyen lélegzetállító műalkotás Giotto harangtornya (1334), a Campanile, és a Brunelleschi által tervezett Santa Mariad el Fiore kupolás dóm (1296–1436), a Duomo, is.

Érdemes felkeresni a San Lorenzo-templomot is, amelyet szintén Brunelleschi tervezett, s benne a Mediciek síremlékeit.

A történelmi épületek közül kiemelkedő még a Palazzo Vecchio (1299–1314), amely az egyik legnagyobb gótikus palota Olaszországban és a 16. századig a Firenzei Köztársaság székhelye volt, továbbá a híres Ponte Vecchio híd (1345).

A Santa Crocé (Szent Kereszt) templomban (1294) Giottó freskói, Michelangelo, a filozófus Machiavelli, a tudós Galilei és a zeneszerző Rossini síremléke tekinthetők meg.